Columns

13 tips voor de komst van een (tweede) kindje!

De komst van een tweede kindje kan voor een hoop onrust zorgen. Je moet je kindje leren kennen en je leven speelt zich ineens veel meer thuis af. Veel moeders vragen zich tijdens hun zwangerschap af hoe het zal gaan en hoe ze zich kunnen voorbereiden. Vandaag delen we 13 tips die de komst van een tweede kindje makkelijker kunnen maken.

1. Zorg voor een goede taakverdeling
In elk huishouden heb je een taakverdeling. Zorg dat je deze taakverdeling ook blijft bekijken en bespreken als de baby geboren is. Je zult merken dat je bij de komst van de baby achter nieuwe taken komt en ook die taken zullen verdeeld moeten worden.

2. Accepteer het moment
De eerste weken of misschien wel maanden met een pasgeboren baby zullen er heel anders uitzien dan je leven er nu uitziet. Je moet je kindje leren kennen en dat kost tijd. Het kan dus zo zijn dat je hele dagen met je baby in de weer bent en weinig of niet aan andere dingen toe komt. Accepteer dit en neem er de tijd voor. Frustratie over alle dingen die hierdoor niet kunnen heeft namelijk geen zin. De situatie is zoals hij is en hij is tijdelijk. Als je je kindje eenmaal kent en jullie aan elkaar gewend zijn, kom je de deur vanzelf weer uit!

3. Geniet van het moment
Geniet van het moment, want deze tijd komt nooit meer terug! Het gaat jou waarschijnlijk ook gebeuren dat je totaal uitgeput, midden in de nacht een voeding aan het geven bent en je je door de vermoeidheid totaal uitgeput voelt. Probeer dit negatieve gevoel om te zetten in iets positiefs door te bedenken dat dit maar tijdelijk is en dit moment nooit meer terug gaat komen. Want hoe moe je en futloos je ook bent.. kijk eens in die oogjes van je kind of voel dat kleine lijfje eens tegen je aan. Zo klein als ze nu zijn, zijn ze maar heel even. Sla deze momenten dus goed op en probeer ervan te genieten, ook als dit heel moeilijk is!

4. Geef grenzen aan
Je kunt niet alles! Je bent nu gewend om af te spreken wanneer je wilt, feestjes af te gaan en borrels zeker niet over te slaan, maar geef je eigen grenzen aan. Zeg het als het niet lukt en sla een keertje over. Jullie zijn als gezin een nieuwe balans aan het zoeken en wat niet gaat, gaat niet.

5. Geef het de tijd
Het vinden van een nieuwe balans in het gezin kost tijd. Iedereen heeft de tijd nodig voor deze balans. Jij en je partner, maar zeker ook die kleine die nu opeens zijn tijd met jou met een broertje of zusje moet delen. Bij de een zal dit soepeler gaan dan bij de ander, maar het heeft altijd wel een paar weken nodig. Geef het de tijd, want het komt vanzelf goed!

6. Wees niet te streng
Je hoeft niet alles perfect te doen! Je kunt niet alles en wees dus ook niet te streng voor jezelf. Het is niet erg als de oudste een keer wat langer tv kijkt, omdat dat jou de kans geeft de baby te voeden. Het is niet erg als je huis een puinhoop is of de was niet is gedaan, omdat je geen handen vrij had. Je hebt je best gedaan, maar het is niet gelukt, nou en!

7. RRR
Rust, Reinheid en Regelmaat, wie kent ze niet. Probeer in alle drukte deze drie te blijven creƫren. Dit zorgt voor beide kinderen dat ze weten waar ze aan toe zijn.

8. Zoek oplossingen
Als dingen niet gaan zoals je had bedacht, bedenk dan iets anders. Is het niet gelukt om op tijd te koken? Heel jammer, maar dan niet. Dan geef je de oudste een boterham voor het slapen gaan en kook je als je partner thuis is.

9. Communiceer met je partner
Blijf met elkaar communiceren! Nou is dit in een relatie sowieso wel fijn als je dat doet, maar vergeet dit niet tijdens de eerste periode als gezin van 4. Praat over hoe jij je voelt, hoe je in je vel zit, hoe je je lichamelijk voelt, vraag hulp en communiceer over wat je wel en niet fijn vindt gaan.

10. Geef de oudste aandacht
Geef de oudste bewust aandacht. Kies ervoor om een ochtend of middag alleen met de oudste op pad te gaan of neem je momentjes gedurende de dag samen. Als de oudste genoeg aandacht krijgt, blijft negatief gedrag vaker weg.

11. Denk vooruit
Denk op de momenten dat er rust is even vooruit. Zit je ’s avonds op de bank en weet je dat je de volgende dag met 2 kids weg moet? Zorg dan bijvoorbeeld dat er al een tas klaar is en zorg dat de kinderwagen in de auto staat. Dit zorgt voor veel minder stress op het moment dat je de deur uit moet.

12. Ga naar buiten!
Ga regelmatig naar buiten. Het kan best een hele opgaaf zijn om je kinderen beide klaar te maken en naar buiten te gaan, maar probeer toch genoeg buiten te komen. Dit is lekker voor jezelf, maar ook voor de kids. Baby’s slapen meestal in de wagen en zo heb je gelijk even tijd voor de oudste. Daarnaast worden kinderen die alleen maar binnen zitten al snel vervelend en daar zit je nu niet op te wachten.

13. Neem rust en vraag om hulp!
Misschien is deze tip voor de eerste weken nog wel het belangrijkste. Neem zelf genoeg rust en vraag om hulp waar nodig. Vrouwen zijn geneigd om snel weer alles op te pakken, maar vergeet niet dat je pas net bevallen bent en ook nog een ouder kind hebt rondlopen.

Een zwangerschap en bevalling vragen veel van je lichaam, dus geef je lichaam ook de tijd om te herstellen. Er zijn vast genoeg mensen die je willen helpen, ook als het allemaal teveel wordt. Je moet de hulp alleen zelf wel vragen en vooral ook accepteren. Het vragen om hulp en het pakken van rust is geen teken van zwakte, maar een teken dat je goed voor jezelf zorgt. En als jij goed voor jezelf zorgt, hebben de kindjes een leukere moeder!

Het zijn nogal wat tips, dus kijk waar je wat aan hebt. Heb jij al twee of meer kinderen en wil je jouw tips delen? Doe dat dan hieronder in een reactie, zodat andere moeders ook daar iets aan hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *